Residential

Easter Glasslie, Glenrothes

 

The challenge was to design and build a modern linear house. The house was to take advantage of the outstanding south facing views over the Firth of Forth and in its surroundings

 

The parameters were dictated by the site and Planning Conditions. The house was designed as a solar passive house that made the best use of its position with all utilities , bathrooms and stores being located on the north side of the house and all living areas laid out in an open plan format to the south facing side of the house. The choice of external finishes were simple natural materials that would address and blend into the landscape.

PRIVATE house, Cleish, Kinross

 

Dunedin is a contemporary modern family home. It has a steel and timber frame clad with smooth render and timber lining. It has hardwood double glazed windows and a concrete tiled roof. The well designed accommodation is tastefully presented with high quality fixtures and fittings throughout including oak doors and an oak and walnut staircase. The kitchen has an island and integrated appliances and the sitting room has a vaulted ceiling and a log burning stove open to both the sitting room and the kitchen and dining area. Bi fold doors lead out to a large decked seating patio.

Mount Stuart, Glendevon, Clackmannanshire

 

Following demolition of a small stone outhouse, the site presented itself as a series of natural terraces which appeared to flow from the house, generating a beautiful natural rhythm. The organic plan for the extension follows these natural contours, with a radial stair, generated by the circular dining room, giving access to 3 levels – master bedroom, dining, and lower lounge. With the exception of the master bedroom suite, which is located discretely, with its own private terrace looking directly to Downhill, all other accommodation is open plan. The lower lounge incorporates 3 curved fully glazed doors which slide away within a wall recess to create a 3m wide opening giving access to a large south facing terrace in the lower garden. The quality of both terraces is enhanced by the consistency of floor finishes – inside and out, incorporating recessed spotlights to extend the illusion of transparency.

Bruntswick Street, Edinburgh

 

The challenge was to design and build a flatted development in a gap site in Edinburgh New Town. The design was constrained by Planning Requirements and had to be built in a style and of the same materials as the adjacent properties.

 

The parameter and drivers of the design were to build luxury, contemporary flats within a shell that reflected the adjacent properties. The adjacent properties consisted of Grade A Listed Playfair villas and a stone fronted tenement block. The new flatted block had one flat per floor; a lift and a main stair which was vented through a large roof copula. The flats had an open plan living / dining/ kitchen and 2 bedrooms to the rear one with an ensuite bathroom.

© 2022 Watson Burnett Architects. All Rights Reserved.

Privacy Policy

Easter Glasslie, Glenrothes.

 

Scope: To design and build a modern linear house. The house was to take advantage of the south facing views over the Firth of Forth and be unobtrusive in its surroundings

 

The parameters were dictated by the site and Planning Conditions. The house was designed as a solar passive house that made the best use of its position with all utilities , bathrooms and stores being located on the north side of the house and all living areas laid out in an open plan format to the south facing side of the house. The choice of external finishes were simple natural materials that would address and blend into the landscape.

richardson house, Cleish, Kinross

 

Dunedin is a contemporary modern family home. It has a steel and timber frame clad with smooth render and timber lining. It has hardwood double glazed windows and a concrete tiled roof. The well designed accommodation is tastefully presented with high quality fixtures and fittings throughout including oak doors and an oak and walnut staircase. The kitchen has an island and integrated appliances and the sitting room has a vaulted ceiling and a log burning stove open to both the sitting room and the kitchen and dining area. Bi fold doors lead out to a large decked seating patio.

Mount Stuart, Glendevon, Clackmannanshire

 

Following demolition of a small stone outhouse, the site presented itself as a series of natural terraces which appeared to flow from the house, generating a beautiful natural rhythm. The organic plan for the extension follows these natural contours, with a radial stair, generated by the circular dining room, giving access to 3 levels – master bedroom, dining, and lower lounge. With the exception of the master bedroom suite, which is located discretely, with its own private terrace looking directly to Downhill, all other accommodation is open plan. The lower lounge incorporates 3 curved fully glazed doors which slide away within a wall recess to create a 3m wide opening giving access to a large south facing terrace in the lower garden. The quality of both terraces is enhanced by the consistency of floor finishes – inside and out, incorporating recessed spotlights to extend the illusion of transparency..

Bruntswick Street, Edinburgh

 

Scope: To design and build a flatted development in a gap site in Edinburgh New Town. The design was constrained by Planning Requirements and had to be built in a style and of the same materials as the adjacent properties.

 

The parameter and drivers of the design were to build luxury, contemporary flats within a shell that reflected the adjacent properties. The adjacent properties consisted of Grade A Listed Playfair villas and a stone fronted tenement block. The new flatted block had one flat per floor; a lift and a main stair which was vented through a large roof copula. The flats had an open plan living / dining/ kitchen and 2 bedrooms to the rear one with an ensuite bathroom.

Easter Glasslie, Glenrothes.

 

Scope: To design and build a modern linear house. The house was to take advantage of the south facing views over the Firth of Forth and be unobtrusive in its surroundings

 

The parameters were dictated by the site and Planning Conditions. The house was designed as a solar passive house that made the best use of its position with all utilities , bathrooms and stores being located on the north side of the house and all living areas laid out in an open plan format to the south facing side of the house. The choice of external finishes were simple natural materials that would address and blend into the landscape.

richardson house, Cleish, Kinross

 

Dunedin is a contemporary modern family home. It has a steel and timber frame clad with smooth render and timber lining. It has hardwood double glazed windows and a concrete tiled roof. The well designed accommodation is tastefully presented with high quality fixtures and fittings throughout including oak doors and an oak and walnut staircase. The kitchen has an island and integrated appliances and the sitting room has a vaulted ceiling and a log burning stove open to both the sitting room and the kitchen and dining area. Bi fold doors lead out to a large decked seating patio.

Mount Stuart, Glendevon, Clackmannanshire

 

Following demolition of a small stone outhouse, the site presented itself as a series of natural terraces which appeared to flow from the house, generating a beautiful natural rhythm. The organic plan for the extension follows these natural contours, with a radial stair, generated by the circular dining room, giving access to 3 levels – master bedroom, dining, and lower lounge. With the exception of the master bedroom suite, which is located discretely, with its own private terrace looking directly to Downhill, all other accommodation is open plan. The lower lounge incorporates 3 curved fully glazed doors which slide away within a wall recess to create a 3m wide opening giving access to a large south facing terrace in the lower garden. The quality of both terraces is enhanced by the consistency of floor finishes – inside and out, incorporating recessed spotlights to extend the illusion of transparency..

Bruntswick Street, Edinburgh

 

Scope: To design and build a flatted development in a gap site in Edinburgh New Town. The design was constrained by Planning Requirements and had to be built in a style and of the same materials as the adjacent properties.

 

The parameter and drivers of the design were to build luxury, contemporary flats within a shell that reflected the adjacent properties. The adjacent properties consisted of Grade A Listed Playfair villas and a stone fronted tenement block. The new flatted block had one flat per floor; a lift and a main stair which was vented through a large roof copula. The flats had an open plan living / dining/ kitchen and 2 bedrooms to the rear one with an ensuite bathroom.

Residential

Easter Glasslie, Glenrothes.

 

The challenge was to design and build a modern linear house. The house was to take advantage of the outstanding south facing views over the Firth of Forth and in its surroundings.

 

The parameters were dictated by the site and Planning Conditions. The house was designed as a solar passive house that made the best use of its position with all utilities , bathrooms and stores being located on the north side of the house and all living areas laid out in an open plan format to the south facing side of the house. The choice of external finishes were simple natural materials that would address and blend into the landscape.

PRIVATE house, Cleish, Kinross

 

Dunedin is a contemporary modern family home. It has a steel and timber frame clad with smooth render and timber lining. It has hardwood double glazed windows and a concrete tiled roof. The well designed accommodation is tastefully presented with high quality fixtures and fittings throughout including oak doors and an oak and walnut staircase. The kitchen has an island and integrated appliances and the sitting room has a vaulted ceiling and a log burning stove open to both the sitting room and the kitchen and dining area. Bi fold doors lead out to a large decked seating patio.

Mount Stuart, Glendevon, Clackmannanshire

 

Following demolition of a small stone outhouse, the site presented itself as a series of natural terraces which appeared to flow from the house, generating a beautiful natural rhythm. The organic plan for the extension follows these natural contours, with a radial stair, generated by the circular dining room, giving access to 3 levels – master bedroom, dining, and lower lounge. With the exception of the master bedroom suite, which is located discretely, with its own private terrace looking directly to Downhill, all other accommodation is open plan. The lower lounge incorporates 3 curved fully glazed doors which slide away within a wall recess to create a 3m wide opening giving access to a large south facing terrace in the lower garden. The quality of both terraces is enhanced by the consistency of floor finishes – inside and out, incorporating recessed spotlights to extend the illusion of transparency.

Bruntswick Street, Edinburgh

 

Scope: To design and build a flatted development in a gap site in Edinburgh New Town. The design was constrained by Planning Requirements and had to be built in a style and of the same materials as the adjacent properties.

 

The parameter and drivers of the design were to build luxury, contemporary flats within a shell that reflected the adjacent properties. The adjacent properties consisted of Grade A Listed Playfair villas and a stone fronted tenement block. The new flatted block had one flat per floor; a lift and a main stair which was vented through a large roof copula. The flats had an open plan living / dining/ kitchen and 2 bedrooms to the rear one with an ensuite bathroom.